Veteranen19 april 1945:
"Ik ga wel"

Uit de staat van dienst van Walter Strang leren we met name praktische gegevens zoals welke trainingen hij volgde, bij welke onderdelen hij diende en hoe zijn weg verliep van Toronto naar Hoevelaken. Maar wat voor persoon Walter werkelijk was komt hier niet uit naar voren. Via het Loyal Edmonton Regiment Museum zijn twee veteranen opgespoord die hem gekend hebben; Bill Teleske en Ken Froland.


Veteraan Bill Teleske voor het LER museum

Bill Teleske herinnert zich Walter als een wat magere, lange man. Hij was radio-telefonist en Bill zag 'm vaak bij het eten. Walter was 11 jaar ouder en Bill vond hem een rustige vent. Bill vocht zelf niet in de frontlijn, hij werkte in de keuken. Wie hem beter kende is Ken Froland, die ook radio-telefonst was en bij hem op de kamer sliep: "Iedereen mocht hem graag, hij was een aardige vent die alles voor je over had. Mijn eerste indruk van 'Jock' (bijnaam voor Schotten) was dat hij een doorgewinterde soldaat was, met veel ervaring. Hij was ouder en een soort leider, zeer vriendelijk en hij had een kalmerend effect op de nieuwere jongens."

Veteraan Ken Froland (rechts) anno 1943 met links zijn broer Walter Froland.

Was Walter een echte Schot?
"Hij had een licht Schots accent, sprak veel over zijn vrouw die hij wekelijks schreef. Hij was een no nonsense figuur en deed niet mee aan de gebruikelijke fratsen van de zorgeloze jonge soldaten, hij was gevoeliger. Ook gelovig, Walter droeg een bijbel in zijn linker borstzak."

Wat was speciaal aan hem?
"Hij was schoon en uiterst precies op zijn uiterlijk, waste zijn kleren, maakte zijn uitrusting schoon, schoor zich, ging naar de kapper. Wij als twintigers sloegen dat wel eens een week over. Hij was letterlijk met iedereen bevriend, was graag bij de groep, hield van een goed gesprek onder het genot van een drankje. Hij was behulpzaam en leende je alles, zeep, sigaretten en deelde ook zijn voedselpakketen van thuis."

Veteraan Ken Froland weet zich na ruim 62 jaar nog het volgende te herinneren van de fatale 19 de april 1945: "We waren een paar dagen ingekwartierd (in Barneveld) en een uitgebouwde portiek was ingericht als radio kamer. Er was een Duitse wegblokkade in Hoevelaken. De sergeant kwam binnen en zei dat ze deze blokkade gingen opruimen en er een radio-telefonist mee moest. Jock zei 'Ik ga wel'. Hij stapte naar voren en bood zich aan als vrijwilliger. Het was rond middagtijd met helder daglicht. Ik weet niet zeker hoe lang de missie duurde en hoeveel vuur er van de Duitsers kwam, laat in de middag was de patrouille terug en we hoorden van zijn dood", besluit Ken.

Tijdens de onthulling van de Walter Stranglaan in Hoevelaken, op 1 december 2007, bezochten drie veteranen van het Loyal Edmonton Regiment het monument van Walter Strang. Vlnr. Bill Teleske, Ken Froland en Maurice White.