Vernieuwd monument

"Hier sneuvelde 19-4-'45 W. STRANG
van het Canadesche leger"Het woord 'Hier' is niet geheel correct. Walter Strang werd door Peter van Ruitenbeek (1913 - 1999) elders gevonden. In een interview met Historisch Hoeflake vertelde hij over zijn vondst: "...de Duitsers hadden loopgraven gegraven van het huis van Henk Beitler (nu Park Weldam 3) naar dat huis van Ab de Greef (nu Westerdorpsstraat 50)...toen stapte ik over de loopgraaf heen en zie daar een soldaat liggen, een Canadees. Strang lag voorover, al z'n kleren van zijn rug afgescheurd, helemaal open."
Mevrouw Beitler, zij woonde tot voor kort op Park Weldam 3 maar is intussen overleden, heeft bevestigd dat haar man vertelde dat Walter in haar achtertuin is gesneuveld onder een grote blauwe spar. Zo'n 150 meter van het monument.

Het monument staat er sinds 1946 en is in het voorjaar 2006 heringericht door de gemeente. Met name de beplanting en de bestrating hebben nu Schotse en Canadese invloeden. Echter het monument heeft nog sterk een anoniem karakter, alsof niet bekend is wie die W. STRANG nu eigenlijk was. Terwijl hij toch zijn leven offerde voor de bevrijding van Hoevelaken, Nederland en NW-Europa.

Sinds 2007 heeft deze 'onbekende' soldaat een gezicht gekregen. Er zijn foto's en brieven boven water gekomen, er zijn getuigenissen van familie en veteranen verzameld, zijn staat van dienst is bekend, er zijn bescheiden uit Schotse en Canadese archieven opgespoord. Kortom we kunnen ons nu een goed beeld van Walter Strang vormen.Op 19 april 2008, precies 63 jaar nadat Walter Strang in Hoevelaken is gesneuveld, zal er een vernieuwd monument onthuld worden. Niet in plaats van het bestaande monument, maar geintegreerd er mee, omdat het oude monument van historische waarde is en voor veel Hoevelakers ook een emotionele betekenis heeft.

Achter het bestaande monument wordt een roestvrij stalen (RVS) plaat geplaatst met een afbeelding van Walter Strang op ware grootte.
Deze afbeelding wordt herhaald, maar dan uitgesneden als symbool voor het plotseling uit het leven weggerukt zijn. Het RVS staat voor zijn geboorteplaats Glasgow, in die tijd een zware (metaal)industriestad, de infanterie en de mortier die hem dodelijk trof. Verder staan op de 2 x 2,6 meter (h x b) grote RVS plaat zijn handtekening, beknopte biografie en een passend citaat.

Walter Strang is overigens niet begraven op deze plek. Eerst is hij in de tuin van de heer Melchior, het vroegere theehuis en nu 'Weldam' aan de Westerdorpsstraat 50, begraven, daarna herbegraven in Baarn en in augustus 1946 vindt hij zijn defintieve rustplaats op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek.
Zijn weduwe laat de volgende tekst op de steen zetten:

TOO DEARLY LOVED
TO BE FORGOTTEN.
FLORENCE