Walter Strang 1940-1945

1.667 dagen gediend en 9 dagen voor wapenstilstand gesneuveld
Van donderdag 26 september 1940 t/m donderdag 19 april 1945 dient Walter Strang als vrijwilliger in het Canadese leger. Met name uit zijn dossier 'staat van dienst' kan de militaire loopbaan van Private Strang gereconstrueerd worden. Op 26-9-1940 meldt hij zich bij het 2de District Depot als infanterist en krijgt daar de eerste instructies om met een machinegeweer om te kunnen gaan. Van 11-1-1941 tot 26-9-1941 volgt Strang diverse opleidingen in Canada, met name om het machinegeweer van een tank te kunnen bedienen, maar ook wordt hij opgeleid als radio-telefonist.

Walter Strang tijdens training op de schietbaan in Canada.
Foto ter beschikking gesteld door zijn schoonzus Yvonne Strang.












Op zaterdag 13 december 1941 vaart Walter weer terug richting vaderland en op zaterdag 27 december ontschepen de militairen zich in de UK.
In Engeland dient hij bij verschillende eenheden. Vermeldenswaardig is nog dat Walter op Nieuwjaarsdag 1943 een presentje krijgt; zijn soldij wordt namelijk verhoogd naar 1,50 dollar per dag.

Strang wordt in 1943 toegevoegd aan het Loyal Edmonton Regiment, dit regiment komt uit de stad Edmonton in het oosten van Canada en heeft geen Schotse achtergrond. Dit regiment gaat naar Italie om mede de Duitsers in het noorden te verdrijven.


Walter Strang in Florence, Italie. Foto ter beschikking gesteld door het Loyal Edmonton Regiment Museum.













Walter Strang landt op zondag 1 december 1943 bij Ravenna aan de Adriatische kust en komt uiteindelijk, na zware gevechten, op dinsdag 6 maart 1945 bij de kust van Genua. Daar scheept hij in voor de overtocht naar Marseille in het al bevrijde Frankrijk, waar hij op vrijdag 16 maart 1945 landt. Vanaf dit moment staan er geen aantekeningen meer op zijn staat van dienst. De laatste handgeschreven tekst wordt op donderdag 26 april 1945, een week nadat Walter sneuvelde, bijgeschreven:
"Killed in Action", field 19 apr 45, private
De laatste periode wordt vrij gedetailleerd beschreven in het boek 'A CITY GOES TO WAR' (G.R. Stevens, 1964).

De 'Eddies' krijgen een warm afscheid in Italie van Maarschalk Alexander, worden geroemd om hun onderscheidende rol in de overwinning en krijgen de wens mee om ook in de toekomst dezelfde successen te behalen.
De tocht door Frankrijk en Belgie verloopt probleemloos, de bevrijders worden overal warm onthaald. Via Kleef steken ze de Waal over richting Zutphen waar ze ook de IJssel vrij probleemloos oversteken. Bij het Zutphen-Apeldoorn kanaal stuiten ze echter op Duits verzet. Brummen werd de eerste Nederlandse stad die bevrijd werd door de Loyal Edmontons.


Klik op de foto voor meer detail.

Naar het westen naar Barneveld
In de middag van de achttiende april bereikten de Loyal Edmontons Barneveld. Ondanks het gemak waarmee de voorwaartse actie verliep waren de gevechten nog niet voorbij. Generaal Blaskowitz, commandant van het Twaalfde Duitse Leger, had nog steeds 12.000 man onder zich en probeerde koortsachtig achter de rivier de Eem een laatste verdedigingslinie te vestigen. Niet alle Duitsers waren van zins zich over te geven; op 19 april kreeg Kolonel Stone het bericht dat een grote concentratie vijandelijke troepen zich ophield bij Hoevelaken, ten Zuidwesten van Barneveld. Hij ging met D compagnie op pad, inclusief tanks, anti-tank wapens en troepenwagens, om nader onderzoek te doen. Zijn colonne kwam bij een wegversperring (in Hoevelaken) onder vuur te liggen. Ondanks dat de pioniers onder leiding van Luitenant J.D. Mackenzie het obstakel op kalme en galante wijze wisten te verwijderen, wilden de Duitsers er overduidelijk een echt gevecht van maken. Dus trok de colonne zich met zes gewonden terug. (Bij deze actie sneuvelde Walter Strang).



Kolonel Stone krijgt 27 april bericht dat om 5 uur 's ochtends de volgende dag een wapenstilstand zal intreden over de gehele linie.

Onderhandelingen met de Duitsers vonden plaats in Achterveld. De eerste ontmoeting werd onmiddellijk afgeblazen want de Duitser was niet bevoegd tot handelen, helaas voor de Loyal Edmontons, anders waren ze deel geweest van een historisch ontmoeting. Daarna begonnen de Duitsers zich in heel Europa stukje bij beetje over te geven.

In feite sneuvelde Walter Strang 9 dagen voor de wapenstilstand, terwijl hij 1.667 dagen als vrijwilliger gediend had. Dat is 0,5 % voor de overwinning, oftewel zoÕn 200 meter voor de finish van een loodzware marathon.